Leuningwerk
Nolte Mezzanine: Samen bouwen aan kwaliteit
Leuningwerk van Nolte
Een entresolvloer is een extra vloeroppervlak tussen twee etages. U kunt deze vloer bereiken met een trap. Het is echter wel van belang dat de veiligheid voorop staat. We raden u daarom altijd aan om leuningwerk aan te schaffen bij de trap. Daardoor kunt u veilig de trap op lopen. U loopt vaak naar boven om op de tussenetage producten te pakken die u daar heeft opgeslagen. Vooral als u met veel spullen in uw hand loopt, is het extra belangrijk dat u veilig omhoog of omlaag kunt lopen. Dankzij de stalen leuning kunt u uzelf goed vasthouden. Voor leuningwerk bent u bij Nolte Mezzanine aan het juiste adres. Op deze pagina leest u er meer over.
Een stalen leuning van Nolte Mezzanine
Het assortiment van Nolte Mezzanine heeft diverse trapleuningen om extra veiligheid voor u of uw medewerkers te creëren. Daarbij heeft u keuze uit standaard leuningwerk, maar kunt u ook kiezen voor een spijlen leuning van staal of de uitneembare leuning van staal. U kunt bij elke leuning kiezen voor het aantal meters dat u nodig heeft. We denken daarbij ook graag met u mee. De afmetingen die u nodig heeft, hangen namelijk ook af van de lengte van de trap én van de hoogte van de vloer. De gehele constructie moet goed passen en op elkaar aansluiten. Kies daarom ook pas een stalen leuning als u weet hoeveel meters u exact nodig heeft
Leuningwerk op maat
Bent u van plan om leuningwerk te bestellen? Dan adviseren we u om eerst een offerte aan te vragen. We maken dan namelijk alles voor u op maat. Ook komen we bij u terug met de kosten. Bij Nolte vinden we het namelijk belangrijk dat op elke locatie een passende oplossing kan komen. We zijn al jaren dé specialist in het ontwerpen, produceren, leveren en het monteren van Mezzanine vloeren in Nederland en in Europa. Kortom: u bent voor het gehele proces bij Nolte aan het juiste adres. U kunt daarom uw leuningwerk met een gerust hart bij ons bestellen.
Veilig leuningwerk
Het leuningwerk moet doen waar het voor zijn gemaakt: de verbindingen moeten sterk genoeg zijn uitgevoerd dat in gevallen van nood, de leuningen bestand zijn als iemand bijvoorbeeld struikelt. Op een Mezzanine vloer wordt over het algemeen dagelijks gewerkt. Een stevige vloer is dan niet alleen van essentieel belang, maar ook het leuningwerk. Een stalen leuning op een kleine vloer kan een belangrijk deel zijn van de investering van de Mezzanine vloer. Bezuinig daar dus niet op!
Hoe sterk is ons leuningwerk eigenlijk?
Er circuleren verschillenden ‘maatstaven’ over hoe sterk leuningwerk zou moeten zijn. Helemaal als het leuningwerk betreft op een Mezzanine vloer. De echte maatstaf zou moeten zijn dat als men struikelt het hekwerk ook daadwerkelijk blijft staan en niet bezwijkt. Met niet bezwijken bedoel ik dat als men zich probeert vast te houden aan het leuningwerk dat dit niet afbreekt. En hiermee dus veilig op de verdieping blijft staan. Voldoen aan publiekrechtelijke regelgeving hoeft niet automatisch tot veilige situaties te leiden.
Wat is nu de werkelijke juiste maatstaf?
Staat dit bijvoorbeeld in de ISO 14122-3 vermeld?
Dit zie ik heel vaak terugkomen dat namelijk het te leveren leuningwerk zal gaan voldoen aan deze norm. Deze norm gaat over de veiligheid van machines en dan specifiek over permanente toegangsmiddelen tot machines. Omdat deze normen uit verschillende delen bestaat, gaat deel 3 specifiek over trappen, trapladders en leuningen. Is dit dan de juiste norm als we het over de inrichtingen van magazijnen hebben of zelfs specifiek over leuningwerk als afscheiding op Mezzanine vloer? In deze norm wordt gesproken over een kracht van 0,5 kN. Dit is vergelijkbaar met een kracht van 50 kg. Ikzelf ben bij lange na geen 50 kg. En als ik struikel en mij probeer vast te houden aan de leuning zal duidelijk meer kracht vrijkomen dan 50 kg.
Figuur 1: leuningpaal met een kracht van 1 kN (100 kg) op bovenzijde van leuningpaal conform EN1991-1-1/NB:2011 tabel NB.6 (Nederlandse bijlage dus!)
Hoogte van hekwerk volgens Bouwbesluit
LET OP: ook een Nederlandse richtlijn is dat leuning aan de bovenzijde niet meer dan 20 mm mag uitbuigen, zie EN1990/NB:2011 art. A.1.4.3 punt (7)
Op onderstaande afbeeldingen ziet u wat er op de ondergrond gebeurt, daar waar de leuningpaal op is bevestigd. Door alleen zaken daadwerkelijk te berekenen en te testen kan men vaststellen hoeveel kracht er werkelijk opgevangen kan worden.
De zandzakslingerproef conform EN1991-1-1/NB:2011 art. NB.B.2.2 is een Nederlands experiment en dat geldt niet in buitenland. Relatie m.b.t. vervorming van 20 mm wordt hierin niet gegeven. Persoonlijk vind ik het normtechnisch foutief om voor dit veiligheidsaspect in SLS een vervormingseis vast te leggen.
Figuur 2: analyse van krachtenveld op profiel
Helaas zie je ook aanbiedingen en leveringen waar helemaal niets is vermeld. Op het oog kan het leuningwerk er stevig uitzien, maar is dit dan ook werkelijk zo?
Vraag dit altijd na en ga niet akkoord met geen vermelding of de vermelding van de ISO
14122-3 als het een Mezzanine vloer betreft en dus op hoogte. Dit leuningwerk is bedoelt als toegangsmiddel tot machines en niet als veiligheidshekwerk bij een Mezzanine vloer. Betreft het werkelijk een toegang tot een machine of een Mezzanine vloer die als onderbouw gebruikt wordt voor een transportbaan dan is de berekening conform de ISO 14122 toereikend en in de praktijk goed genoeg. De mensen die deze toegang gebruiken, gebruiken deze toegang voor onderhoud aan machines en zijn zich veel meer bewust van risico’s dan uw medewerker die op een Mezzanine vloer staat en aan de inpaktafel goederen verpakt.
Leuningen moeten veilig zijn!
De verbindingen moeten sterk genoeg zijn uitgevoerd dat in gevallen van nood deze leuningen bestand blijven tegen iemand die struikelt. Op een Mezzanine vloer wordt vaak dagelijks gewerkt. Dan is dus niet alleen de sterkte van de Mezzanine vloer van essentieel belang, maar ook het leuningwerk.Het leuningwerk op een kleine vloer kan een substantieel deel zijn van de investering van de Mezzanine vloer. Bezuinig hier niet op!
Zoals gezegd: Er zijn veel soorten leuningwerk in omloop.
Let hierop bij de aanschaf van een Mezzanine vloer. Het spreekt voor zich dat dergelijk leuningwerk aanzienlijk goedkoper is dan leuningwerk die mensen bij een val moet tegenhouden. Helaas zijn veel eindgebruikers zich niet bewust van deze enorme risico’s. Leuningwerk volgens deze norm of geen enkele norm kan wel 50% goedkoper zijn dan leuningwerk die voor veilig gebruik van een Mezzanine vloer gebruikt mag worden. Dit zijn dan bij kleine vloeren enorme verschillen en denkt de koper een goede koop te hebben gedaan.
Niets is minder waar, als er een ongeluk gebeurt.
Behoefte aan advies? Raadpleeg onze specialisten
Wij helpen u graag verder met uw wensen en behoefte. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? U kunt gemakkelijk contact opnemen via: +31 (0) 229304040 of via sales@noltemezzanine.com
Veelgestelde vragen over constructies
Is een leuning verplicht?
Veiligheid staat voorop bij Nolte Mezzanine, en daarom wordt het sterk aangeraden om leuningwerk aan te schaffen bij de trap. Het leuningwerk zorgt ervoor dat u veilig de trap op en af kunt lopen, vooral als u met veel spullen in uw handen loopt. Nolte Mezzanine biedt diverse trapleuningen van staal aan om extra veiligheid te waarborgen.
Het leuningwerk wordt op maat gemaakt, passend bij de lengte van de trap en de hoogte van de vloer, om ervoor te zorgen dat alles goed aansluit en voldoet aan de veiligheidseisen. Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken en een oplossing op maat te vinden.
Hoe hoog moet een leuning zijn?
De hoogte van een leuning moet voldoen aan de wettelijke eisen voor veiligheid. In Nederland schrijft het Bouwbesluit voor dat een leuning op een entresolvloer of trap in een gebouw een hoogte van minimaal 80 cm moet hebben. Deze hoogte is gemeten vanaf de bovenkant van de vloer tot aan de bovenkant van de leuning.
Deze voorgeschreven hoogte zorgt ervoor dat de leuning voldoende steun biedt en bijdraagt aan een veilige omgeving bij het gebruik van de trap of het betreden van de entresolvloer. Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken en een oplossing op maat te vinden.
Wat is de ideale hoogte van een trapleuning?
De ideale hoogte van een trapleuning ligt tussen de 85 en 95 centimeter gemeten vanaf de bovenkant van de trapleuning tot de traptreden. Deze hoogte is gebruikelijk en zorgt voor een comfortabele grip bij het gebruik van de trap. De leuning moet voldoende steun bieden en op een ergonomisch verantwoorde hoogte zijn, zodat mensen de trap veilig kunnen betreden en afdalen.
Het is belangrijk om bij het plaatsen van een trapleuning rekening te houden met de behoeften en lengte van de gebruikers om een optimale hoogte te bepalen. Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken en een oplossing op maat te vinden.
Wat kost een stalen leuning?
De kosten van een stalen leuning kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type leuning, de lengte, de complexiteit van het ontwerp, en de leverancier. Standaard stalen leuningen kunnen relatief betaalbaar zijn, met prijzen die doorgaans beginnen bij enkele honderden euro’s.
Voor maatwerk leuningen, speciale afwerkingen, of extra functies staan we bij Nolte Mezzanine altijd klaar. Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken en een oplossing op maat te vinden.