Door de aardbevingen in Groningen lopen gebouwen steeds vaker schade op. Niet alleen gebouwen lopen hierdoor schade op, maar ook binnen in een gebouw of magazijn kunnen behoorlijke schadeposten ontstaan door aardbevingen. Nederland had nog geen richtlijnen gedefinieerd voor aardbevingsbestendig bouwen. Daarom ontwikkelde de NEN, samen met experts, de richtlijn NPR 9998. De richtlijn NPR 9998 is op 18 december 2015 gepubliceerd. De definitieve versie van de richtlijn wordt in 2016 aangewezen in de Regeling bouwbesluit. Vanaf dat moment is NPR 9998 verplicht. Het is een hulpmiddel bij de bepaling of nieuwe of bestaande gebouwen in Groningen bestand zijn tegen aardbevingen. In de richtlijn staan praktische methoden en rekenregels.
Als we even terug in de tijd gaan en terugdenken aan 13 april 1992 dan was er in Nederland met een sterkte van 5,8 op de Schaal van Richter een forse aardbeving.
De aardbeving werd toen gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland en is voor zover bekend de sterkste die ooit in Nederland is waargenomen. Gelukkig bleef de schade beperkt doordat de aardbeving 17 kilometer diep was. De totale schade werd toen geschat op 125 miljoen Euro. Een veel minder zware aardbeving en maar wel een ondiepe beving kan juist forse schade opleveren. In Groningen bijvoorbeeld richten ondiepe bevingen, de zogenaamde geïnduceerde bevingen, forse schade aan gebouwen toe.
Doordat Nolte al in andere landen Mezzanine vloeren leverde, waar aardbevingen veel vaker voorkomen en ook sterker kunnen zijn, had Nolte al veel ervaring met aardbevingsbestendig bouwen. Hiervoor is een aardbevingstool ontwikkeld om dit correct te kunnen toe te passen. In deze landen is het verplicht om met aardbevingsbestendig bouwen rekening te houden. Ook de Mezzanine vloer dient veilig te zijn bij een aardbeving.
Het wordt steeds belangrijker om aanbiedingen van magazijninrichtingen, zoals Mezzanine vloeren en magazijnstellingen, goed op dergelijke onderdelen te controleren. Goedkoop blijkt dan duurkoop te zijn, zeker als er dan fatale ongelukken gebeuren doordat er geen rekening is gehouden met aardbevingsbestendig bouwen.
Recent werden we bijvoorbeeld in België gevraagd om dit toe te lichten. Het bedrijf zelf, met vele internationale vestigingen, was hiermee niet bekend. En ook de toeleveranciers bleken er geen rekening mee te houden.
Wellicht zegt u het begrip “ductiliteit” nog niets. Ductiliteit is de mate waarin een materiaal kan vervormen zonder te breken. Hoe belangrijk is het dan niet dat de gebruikte Mezzanine vloer “ductiel” is?
De Mezzanine vloer dient dan juist die krachten op te nemen zonder dat de stalen constructie bezwijkt. Hierbij mag men niet vergeten dat Mezzanine vloeren niet tegen het gebouw aan of op het gebouw zelf worden ondersteunt. Het lijkt zo logisch om de tussenvloer tegen de wanden van het gebouw aan te bouwen met alle gevolgen van dien. Bij een aardbeving ontstaat er dan direct een instorting als hier geen rekening mee is gehouden.
Maar ook bij windbelasting kan dit al tot grote problemen leiden. Het waait in Nederland en daar moet ook met de bouw van een Mezzanine vloer rekening worden gehouden.